ŠTA JE KOLPOSKOPIJA I ZAŠTO SE RADI ?

18.03.2018. 18:00

Kolposkopija je pregled vulve (vanjska genitalija), vagine i grlića materice pomoću aparata koji ima mikroskop i uvećava i do 20 puta. Ovim pregledom se mogu uočiti promene na vulvi, vagini i grliću materice i na osnovu toga se određuje dalji tretman i lečenje. Ovim se dopunjuje Papanicoulau bris grlića materice. Smatra se da su ova dva pregleda, udružena, značajna za bolju dijagnostiku preomena vulve, vagine i grlića materice.

Kada se radi kolposkopija ?

Kolposkopiju možemo raditi pri svakom ginekološkom pregledu, ili kada postoji razlog , kao što su promene na grliću materice u vidu “ranice”, ukoliko se pojavi krvarenje nakon odnosa, ili kod nerazjašnjenih vaginalnih krvarenja, kao i nakon dobijanja Papanicolau nalaza koji zahtevaju dalje ispitivanje. Kada se nađu polne bradavice-kondilomi bilo koje lokalizacije:vulva,vagina ili grlić obavezno se radi kolposkopija. Sve promene na grliću koje lekar uoči pri pregledu, kao što su “bele promene” - leukoplakije, polipi, upalne promene grlića-cervicitisi su takođe indikacija za kolposkopiju.

Nakon terapije ili operacije na grliću materice, kolposkopija se ponavlja radi ustanovljavanja efekta lečenja. Nema posebnog protokola pripreme za ovaj pregled. Važe ista pravila kao za standardni ginekološki pregled, a to znači da se ne stavljaju vaginalete prethodni dan, da se žena suzdrži seksualnih odnosa i da ne ispira vaginu dezinfekcionim sredstvima, te da ne koristi tampon.

Kako se radi kolposkopija?

To je bezbolna metoda detaljnijeg ginekološkog pregleda koji traje 5-10 min. Započinje se kao standardni ginekološki pregled, nakon postavljanja spekuluma grlić se premazuje razblaženom sirćetnom kiselinom, nakon čega je lekaru dostupan detaljan pregled i svaka promena na grliću je jasnija i može se analizirati, te na osnovu toga doneti dalji plan lečenja ili dalje dijagnostike. Nakon toga se premazuje rastvorom joda-Lugolovim rastvorom koji takođe ima svoj značaj u analizi promena. U toku pregleda može se osetiti blago peckanje.

Nakon pregleda lekar se opredeljuje o daljem ishodu, a to može biti lečenje ili potreba za biopsijom grlića materice u cilju dalje dijagnostike.

Šta je biopsija?

Biopsija je uzimanje isečka tkiva sa mesta koje je određeno kolposkopijom. Dobijeni materijal se fiksira i šalje na histopatološku obradu. Tako se dobija tačna dijagnoza promene. Biopsija je bezbolan. Nakon intevencije se može javiti oskudno krvarenje koje je kratkotrajno. Posle biopsije par dana se ne treba kupati u kadi sa toplom vodom, izbegavati seksualne odnose, ispiranja vagine i ne koristiti tampone.

Autor: Dr Zorica Zrnić, Specijalista ginekologije