O kapilarima

27.06.2018. 09:51

Kapilari su sitni površinski krvni sudovi, crvenkaste ili plavo-ljubičaste boje, koje su lako prepoznatljivi na nogama. Na osnovu dijametra venula razlikujemo teleangiektazije, spider vene ili metličaste vene (do 2 mm), zatim retikularne vene ili manje varikozne vene (od 2 do 4 mm).

Kapilari su pre svega estetski nedostatak i ne moraju imati hemodinamski značaj. Pojačani venski crtež na nogama ipak može biti praćen bolom ili osećajem nelagodnosti u donjim ekstremitetima, dok se neke osobe žale na noćne grčeve.

Bitno je naglasiti sa da su kapilari  na nogama najblaži stepen hronične venske bolesti. Oni mogu biti najraniji stadijum u razvoju venskog oboljenja donjih ekstremiteta. Radi se o sitnim venama koje se provide kroz kožu i predstavljaju estetski problem. Kapilari, ukoliko su brojni i izraženiji, mogu da budu praćeni i tegobama, kao što su svrab, peckanje, žarenje u nogama i otocima oko skočnog zgloba.

Ukoliko primetite kapilare na nogama, a pogotovo ako Vam one predstavljaju subjektivnu ili objektivnu smetnju, preporuka je da se obratite dermatologu koji će Vam na osnovu kliničke slike i anamneze dati smernice za dalje preglede i dati sugestije za lečenje. Najdragocenije podatke može pružiti bezbolni i jednostavni ultrazvučni Color-Doppler pregled krvnih sudova donjih ekstremiteta. Pacijenti sa jače izraženim venama praćenih tegobama svakako treba se konsultuju i vaskularnog hirurga, koji procenjuje stepen hronične venske bolesti i opredeljuje se u dogovoru sa pacijentom za adekvatnu terapiju.

Kapilari su najčešće prvi znak popuštanja vena, ali vrlo često sam Color-Doppler neće dati jasno pozitivan nalaz, pošto se radi o inicijalnoj fazi bolesti.

Upravo zbog navedenog, preporuka je da se uvedu mere prevencije daljnjeg razvoja venske bolesti nogu.

Preventivne mere

  • Korekcija stila života
  • Redovne ciljane vežbe
  • Nošnje elastičnih čarapa, u dogovoru sa doktorom
  • Uzimanje određenih lekova ili supstancija u dogovoru sa lekarom.

Terapija

Lečenje sprovode dermatolog ili vaskularni hirurg, u zavisnosti od distribucije izmenjenih venskih sudova i individualnim karakteristikama oboljenja.

Vaš vaskularni hirurg ili odabrani dermatolog će Vam pružiti sve informacije o terapijskim mogućnostima, o pripremi, procesu, oporavku i očekivanim rezultatima.

Radiotalasna (RF) intervencija za kapilare na licu i na nogama

RF uklanjanja kapilara je jednostavna elekrohirurška procedura, koja se sa dobrim uspehom koristi za uklanjanje najfinijih kapilara na licu i na nogama.Minimalno je neugodno a u lokalnoj anesteziji je potpuno bezbolno.Terapija se ponavlja po potrebi 2-3 puta u razmacima na 1-2 meseca.

Sklerozacija tečnim sklerozantnim sredstvom ili penom 

Primarna metoda uklanjanja kapilara na nogama je sklerozacija kapilara.

Skleroterapije je metoda uklanjanje kapilara na nogama na hemijskom principu: zahvat se izvodi tako da se u proširene kapilare uvede tanka iglica, i putem iste u kapilare ubrizga rastvor koji oštećuje unutrašnji zid kapilara, tako dovodi do zatvaranja lumena i isključenja iz krvotoka tretiranog segmenta.Nakon odredjenog vremenskog perioda dolazi do  razgradnje tog kapilara.

Delotvornost primarne skleroterapije kapilara je 70%. Nakon prvog zahvata moguće je napraviti korekciju kroz 1-2 meseca i postići znatno veći stepen regresije.

Ukoliko se izvodi stručno, sklerozacija kapilara je bezopasan postupak. U prvih par nedelja nakon zahvata moguće je pojava hiperpigmentacije koja postepeno isčezava.

Pojava kapilara može biti praćena i težim oblicima venske bolesti donjih ekstremiteta, i zato je potrebno prije bilo kakvog zahvata na kapilarama napraviti Color Doppler krvnih sudova.

Doppler pregled tu služi za otkrivanje oboljenje vena i procenu stadijuma postojeće venske bolesti. Ukoliko se Color-Doppler ultrazvučnim pregledom utvrdi da postoji i teži oblik venskog oboljenja nogu, prvenstveno se saniraju ozbiljnija oštećenja, a nakon toga se razmatra način rešavanja kapilara.

Hronično oboljenje vena nogu se može uvrstiti u sledeće grupe po CEAP klasifikaciji,

0. -  zdrave noge

1. - noge s pojačanom kapilarnom mrežom, teleangiektazijama ili retikularnim venama ili sa crvenilom kože u predelu skočnog zgloba.

2. - noge sa proširenim venama,varikozitetima, koje su vrlo često i bolne, ponekad sklone krvarenju

3. - otok noge zbog popuštanja proširenih vena

4. -  otvrdnuće kože na otečenim nogama - lipodermatoskleroza

5. - noge sa zalečenom ranom

6. - noge s otvorenom ranom (ulcus cruris )

0 - ne vidi se niti palpiraju znaci proširenih vena - zdrave noge.

1 - vide se teleangiektazije - sitne, paučinaste vene, koje mjere do 1mm širine (tzv. kapilari), venule (vene do 2 mm širine), ili retikularne vene (do 4 mm širine), ili crvenilo/oticanje oko skočnog zgloba (tzv. corona phlebectatica) .

2 - vide se varikozne vene dijametra većeg od 4 mm

3 - vidi se edem (otok), ali bez kožnih promena. 

4 - prisutne su promene na koži koje su prouzrokovane bolešću vena (pigmentacija, venski ekcem(dermatitis hypostasica), lipodermatoskleroza, tvrdoća i zatamnjenje kože). 

5 - prisutne su kožne promene i venska rana koja je zarasla.

6 - postojanje venskog ulkusa(rane). 

Pacijent sa obolelom nogom ne mora imati nikakve tegoba, ali može osećati  težinu u nogama, nelagodnost, svrab, bolove ili noćne grčeve.

Kome da se obratite? 

Ukoliko primetite kapilare na nogama, a pogotovo ako Vam one predstavljaju subjektivnu ili objektivnu smetnju, preporuka je da se obratite dermatologu koji će Vam dati detaljna uputsva za dalju dijagnostiku.Najdragocenije podatke daje bezbolni i jednostavni ultrazvučni Color-Doppler pregled krvnih sudova donjih ekstremiteta. Sa kompletnom medicinskom dokumentacijom se konsultuje vaskularni hirurg koji procenjuje stepen hrnonične venske bolesti i opredeljuje se u dogovoru sa pacijentom za adekvatnu terapiju.

Kapilare su najčešće prvi znak  popuštanja vena, ali vrlo često sam color Doppler neće dati jasno pozitivan nalaz, budući da se radi o tek inicijalnoj fazi bolesti.

Autor: Dr Laura Lasinger, Specijalista Dermatovenerolog